Osteochondrosis

gerincsérülés osteochondrosisban

Sokan gyakran hallják, de nem tudják pontosan, mi az osteochondrosis. Valójában ez a betegség nem is olyan ritka. Ezt a betegséget a csigolyaszövetek disztrófiás-degeneratív elváltozásai, a csigolyák közötti porckorongok további deformációja, valamint a gerincvelői apparátus szomszédos szalagjai jellemzik.

Általában a patológia először negatívan érinti a szalagokat, majd a csontokat és más szöveteket. A betegek már akkor mennek orvoshoz, amikor rendszeres fájdalmat éreznek.

A statisztikák azt mutatják, hogy a gerincoszlop osteochondrosisa a világ lakosságának 50-90% -át érinti. Az osteochondrosis tünetei gyakran olyan embereknél jelentkeznek, akik átlépték a 30 éves küszöböt, de fennáll a megnyilvánulások kockázata még serdülőkorban is.

A betegség kialakulásának szakaszai

Az orvostudományban a betegség lefolyásának több szakasza van:

 • az 1. szakaszbana nucleus pulposus kiszáradása figyelhető meg, ami viszont deformációk megjelenéséhez vezet a rostos típusú gyűrűben. A kezdeti szakaszt a tünetek kialakulása jellemzi a porckorongon belül. Az osteochondrosis jelei nem kifejezettek. Az osteochondrosis kezelése ebben a szakaszban tornaterápia és masszázs segítségével végezhető;
 • a 2. szakaszbana porckorong magasságának változása és a szalag kiszáradása után az izmok konvergálni kezdenek. Emiatt leereszkednek. Az osteochondrosis jelei közé tartozik a csigolya régió túlzott mobilitása is. Ez viszont a csigolyák elmozdulásának folyamatát idézheti elő;
 • a 3. szakaszbanAz osteochondrosis jelei a legkifejezettebbekké válnak, mivel a betegnél a csigolyaközi lemezek kiemelkedése vagy akár prolapsus is előfordulhat. Ezenkívül a csontok és az izmok változásai miatt az ízületek szenvednek, ami arthrosis kialakulását okozza;
 • a 4. szakaszbana páciens gerince már alkalmazkodik a bekövetkezett változásokhoz. A szervezet megpróbálja a gerincet a lehető legnagyobb mértékben rögzíteni, hogy megőrizze védő, valamint mozgásszervi funkcióját. Ugyanakkor az osteophyták elkezdenek terjedni az intervertebralis lemezekben - csontnövekedések, amelyek a közeli csigolyákon képződnek. A keletkező osteophyták az idegvégződések sérülését okozhatják. Az eredmény a beszédük.

A betegség okai

Az osteochondrosis jelei a következő okok miatt fordulhatnak elő:

 • gerincsérülés;
 • hajlam az izom-csontrendszeri betegségekre;
 • természetes öregedési folyamat;
 • állandó fizikai túlterhelés jelenléte;
 • elhízottság;
 • helytelen testtartás;
 • állandó vibráció jelenléte - számos szakma számára releváns, például nagy teherautók vezetői;

A betegség tünetei

Az osteochondrosis tünetei nem jelennek meg azonnal. A fő tünetek közé tartozik a kellemetlen érzés a hátban, valamint a fájdalom. Az osteochondrosis tünetei leggyakrabban akkor jelentkeznek, amikor a beteg nagy fizikai megterhelésnek teszi ki a testet. Szintén a betegség tünete a végtagok zsibbadása. Ha ezek közül a jelek közül legalább egy megjelenik, figyelni kell azok természetére és intenzitására - a láb vagy a kar fájdalma különböző módon nyilvánulhat meg. Az osteochondrosis további jelei a porckorongsérv, valamint az idegvégződés kiemelkedése vagy becsípődése.

a végtagok zsibbadása osteochondrosissal

A gerinc osteochondrosisa a helytől függően a következő típusú:

 • a nyaki régióban;
 • a szegycsont régiójában;
 • a lumbosacralis régióban.

A betegség kezelése

Az osteochondrosis kezelése a következő módszerek kombinációját foglalja magában:

 • terápiás gyakorlatok osteochondrosishoz vagy gyakorlatokhoz;
 • fizioterápiás eljárások (akupunktúra, farmakopunktúra, elektromos stimuláció);
 • étrend az osteochondrosis számára;
 • a gerinc vontatása;
 • masszázs osteochondrosisra.

Az osteochondrosis kezelését a lehető legkorábban el kell kezdeni, de még az utolsó szakaszokban is nagy esély van a betegség leküzdésére.

Az osteochondrosis torna az egyik leghatékonyabb módszer a betegség megnyilvánulásainak megelőzésére és megállítására. Az osteochondrosis gyakorlati terápiája olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek erősíthetik a hát és az egész test izmait. Naponta tornát kell végezni, hogy néhány alkalom után elérje a hatást. Az osteochondrosis torna olyan népszerű gyakorlatokat tartalmaz, amelyek valószínűleg sokak számára ismerősek, mivel a reggeli gyakorlatok komplexumában használják őket.

Az osteochondrosis gyakorlati terápiája nemcsak a gyors gyógyuláshoz járul hozzá, hanem képes megakadályozni a betegség első tüneteinek megjelenését is. A reggeli gyakorlatok helyett edzésterápiát végezhet az osteochondrosisban.

Az osteochondrosissal való töltésnek ki kell igazítania a gerincoszlop egyenetlenségét, meg kell erősítenie a hátizmok fűzőjét, javítani kell az anyagcserét és a vérkeringést a szövetekben. Az osteochondrosisban végzett megfelelő gyakorlat javítja az agy vérellátását, és elősegíti a csigolyák közötti rést, ami lehetővé teszi a korábban becsípett idegvégződések felszabadítását. Egy beteg számára az osteochondrosisos gyakorlatok elvégzése naponta csak néhány percet vesz igénybe, de még ez is a betegség megnyilvánulásainak észrevehető csökkenéséhez vezethet néhány héten belül. És a korai szakaszban az osteochondrosissal végzett testmozgás egyáltalán nem a fő kezelési módszer.

Az osteochondrosis gyakorlásának másik előnye, hogy a komplexet minden korosztály számára tervezték, mivel figyelembe veszi a test életkori jellemzőit és képességeit. Az osteochondrosis gyakorlatait otthon, vagy esetleg a klinikán speciális szimulátorokon lehet elvégezni. Meg kell jegyezni, hogy jó minőségű és megfelelő gyakorlatokkal az osteochondrosis otthoni kezelése ugyanolyan hatékony eredményeket hoz, mint az osteochondrosis terápiás gyakorlatainak elvégzése a klinikán.

Az osteochondrosis táplálkozásának tartalmaznia kell a sovány húst, tejtermékeket, zöldségeket és gyümölcsöket. Az osteochondrosis étrendje gyakori étkezést biztosít (napi 5-6 alkalommal). A nap utolsó étkezésekor egy pohár erjesztett tejterméket kell inni.

Az osteochondrosis étrendje élesen korlátozza a hüvelyesek, a szőlő és az abból készült termékek, a muffinok, a fűszerek és a különféle finomított termékek bevitelét. Amikor az orvos összeállítja a páciens osteochondrosisának táplálkozási tervét, akkor korpát, gyümölcsöt, zöldséget és bogyókat (különösen a homoktövist) tartalmazó pékárut is tartalmaz.

káros termékek osteochondrosisra

Az osteochondrosisban a táplálkozás a test helyreállító funkcióját látja el, építőanyaggal ellátva a sejteket. Fontos megjegyezni, hogy az osteochondrosis diétája (mint ahogyan számos más betegség megelőzésére is) magában foglalja az étel gondos rágását. Az egyidejű étkezés folyamata legalább 15 percig tart. Minél több nyál és gyomornedv választódik ki, annál nagyobb a racionális és kiegyensúlyozott étrend hatása az osteochondrosisban.

Az osteochondrosis kezelését masszázs segítségével is végezzük. Az osteochondrosis masszázsát akkor végezzük, ha a beteg nem érez fájdalmat, amikor megérinti. Az osteochondrosis terápiás masszázsa reflexszerűen hat a fájdalmas területekre azáltal, hogy stimulálja a test olyan területeit, amelyek nem érzékenyek a betegségekre. Ugyanakkor az osteochondrosis masszázsát nagyon gyengéd módon kell elkezdeni, hogy ne okozzon kényelmetlenséget izomfeszültség formájában.

Az osteochondrosisos masszázs technikája azt sugallja, hogy a beteg az ülés során a legnyugodtabb helyzetben fekszik a hasán. Az osteochondrosis elleni masszázs általános céljai a következők:

 • fájdalom megszüntetése;
 • az anyagcsere javulása a betegség előfordulási zónájában;
 • izomlazítás;
 • a gyulladásos folyamatok elnyomása az intervertebralis lemez területén.

Ezenkívül az osteochondrosis otthoni gyógyításával kapcsolatos viták nem enyhülnek. Számos alternatív módszer létezik, de használatukat a kezelőorvossal kell egyeztetni. Most minden orvos egyöntetűen azt mondja, hogy az osteochondrosis masszázsa és gyakorlatai a megfelelő módszerek a betegség összes tünetének csökkentésére, majd teljes leküzdésére.