A nyaki gerinc osteochondrosisának tünetei és kezelése

A nyaki gerinc osteochondrosisa

A nyaki gerinc osteochondrosisa a gerincoszlop betegsége, amelyet a csigolyaközi porckorong degenerációja jellemez., magasságának jelentős csökkenésével, a marginális osteophyta reaktív növekedésével, valamint a gerinclemezek szklerózisával.

A nyaki régió csigolyái elég közel vannak egymáshoz. Az izomváz ezen a területen viszonylag gyenge fejlettségű, ezért a nyaki osteochondrosis még enyhe terhelés esetén is a gerinclemez elmozdulásához, majd az idegek és az erek összenyomódásához vezet.

Az osteochondrosisból származó porckorong érintett porckorongja fokozatosan átalakul és csontképződéssé degenerálódik. Ennek eredményeként a porckorong megkeményedik és mérete csökken, és végül elveszti a csigolyalemezek közötti párnázó tulajdonságait, ami nyomást okoz az idegvégződéseken, a fájdalom további megjelenésével.

A nyaki régió csigolyaközi lemezei egy fibrocartilaginous lemez. A porckorong közepén található a mag, amelyet annulus fibrosus, azaz inakra emlékeztető szövet vesz körül. Az intervertebralis lemeznek nincs érrendszere, ezért a táplálkozás más szövetek segítségével történik.

A csigolyaközi porckorongok fontos forrásai a gerincizmok, ezek disztrófiája az osteochondrosis tüneteit. Súlyemelés, ugrás vagy egyéb fizikai erőfeszítés során a gerinc lengéscsillapító funkciói fenntartják a szükséges távolságot a csigolyák között. A rendellenesség patológia. Fotó lent.

A gerinc csigolyaközi lemezének kiemelkedése - az osteochondrosis jele

Szeretném hangsúlyozni, mivel a kiemelkedések (az osteochondrosis fő jelei) sokkal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az ágyéki gerincben, és ezért komplikációk jelennek meg - csigolyaközi sérv.

A csigolyaközi porckorong kitüremkedése a porckorong prolapsusa (kiemelkedése), a rostos gyűrű szakadása nélkül.

A nucleus pulposus kiáramlása, vagyis a rostos gyűrű szakadása porckorongsérv - az osteochondrosis végső szakasza.

A fejlesztés okai

 1. Fertőzések.
 2. Mámor.
 3. Metabolikus betegség.
 4. Életkori változások.
 5. genetikai hajlam.
 6. Folyadék- és vitaminhiány az étrendben (alultápláltság).
 7. Gerincsérülés.
 8. Túlsúly.
 9. Rossz ökológia.
 10. Testtartás zavara.
 11. Rachiocampsis.
 12. Lúdtalp.
 13. A test ülő életmódja.
 14. A gerinc szegmenseinek instabilitása.
 15. Hosszan tartó tartózkodás kényelmetlen pozíciókban (nyomás a lemezeken).
 16. Gyakori rángatózó mozgás vagy testhelyzet változás.
 17. A gerinc túlterhelése kényelmetlen cipők, például magassarkú használata miatt.
 18. Testmozgás.
 19. Egyenetlenül fejlett izom-csontrendszer.
 20. Terhesség.
 21. stresszes helyzetek.
 22. Túlzott alkoholfogyasztás.
 23. Dohányzó.
 24. Hypothermia.
 25. Hosszabb ideig tartó hideg környezetben.
 26. Idegi feszültség.

jelek és tünetek

A nyaki gerinc osteochondrosisának tünetei a következők::

 • Szédülés, fejfájás. Hangsúlyozni kell, hogy a legtöbb esetben a nyaki osteochondrosis jeleit fejfájás kíséri. Ez a körülmény a nyaki és a fej edényeire gyakorolt nyomással jár. Általában ezek a tünetek és a fájdalom szindróma komoly kényelmetlenséget okoznak egy személynek, csökkentve a teljesítményt. Ezenkívül a fejfájás felerősödik a test különféle mozgásaival;
 • szédülésmegjelennek a fej éles oldalra fordulásakor;
 • Fájdalom a mellkasban és a karokbana nyaki régió osteochondrosisának időszakában nagyon hasonló az angina pectoris jeleihez, azaz égő vagy nyomó fájdalom a szívben. A legtöbb esetben a kéz fájdalmát bizsergés és zsibbadás érzése kíséri;
 • Lumbágó- Ez a nyaki osteochondrosis leggyakoribb tünete. Hasonló kellemetlen érzés, mint egy erős fájdalom, kiterjed a kezek ujjaira;
 • A nyelv zsibbadása. A nyaki osteochondrosis ezen tünetének megjelenése a nyelv mozgásának korlátozását okozza. Ebben a tekintetben sok beteg panaszkodik a hangszalagok tónusának megváltozására (nagyon durvává válnak), valamint a beszédre.
A fájdalom a nyaki osteochondrosis fő tünete.

Diagnosztika

Tehát a diagnózist és a kezelést szakorvosok - vertebrológus, ortopéd, idegsebészek - végzik, a beteg vizuális vizsgálatával a mozgáskorlátozottság vagy deformitás panaszaival kapcsolatban. Vizsgálja meg a beteget ülő helyzetben, fekve, állva, nyugalomban vagy mozgásban. A gerincterület károsodásának mértékét egy speciális séma szerint határozzák meg.

A fájdalom lokalizációjának, mértékének és jellegének, a gerincoszlop mentén az izmok fokozott feszültségének meghatározása a gerinc tapintásával történik. A test hajlítása, fordulása, hajlítása jelzi az érintett terület mozgási tartományát.

A jövőben az osteochondrosis diagnosztizálása MRI, számítógépes tomográfia vagy radiográfia segítségével történik. A nyaki régió edényeinek állapotának ellenőrzéséhez duplex szkennelés vagy ultrahang tomográfia kijelölése szükséges.

Kezelés

A nyaki osteochondrosis kezelésének kezdeti szakaszában a nyaki fájdalom fokozódik

A nyaki gerinc osteochondrosisát és szövődményeit konzervatív módszerekkel kezelik, amelyek célja a fájdalom szindrómák, a gerincgyökerek diszfunkciójának megszüntetése, valamint a gerinc szerkezetében bekövetkező dystrophiás változások progressziójának megakadályozása. Abban az esetben, ha a konzervatív kezelés hatástalan, bizonyos indikációk szerint sebészeti (operatív) kezelést végeznek, ahol a térfogat az osteochondrosis klinikai megnyilvánulásától és a lézió mértékétől függ.

Az osteochondrosis kezelése közvetlenül függ a betegség lefolyásának súlyosságától, az életkorral összefüggő változásoktól, az alkalmazott kezelési módszertől, a kezelőorvos ajánlásainak és előírásainak lelkiismeretes végrehajtásától.. Általában a kezelés kezdetén fokozódik a nyaki gerinc fájdalma, de hamarosan megszűnik a gyógyszeres kezelés, a fizioterápiás eljárások, valamint a fizikai eljárások és a terápiás masszázs.

Az osteochondrosis kezelésének leghatékonyabb eredménye az izom-csontrendszer egészének betegségeinek komplex kezelése.

Feladatok

A nyaki gerinc osteochondrosisának gyakorlatai és gimnasztikai segítik a fájdalom csökkentését, erősítik a nyaki izmokat, így az osteochondrosis csökkenti a visszaesés valószínűségét.

 1. Célszerű azzal kezdeniegy egyszerű gyakorlat – a nyaki gerinc tíz nem éles fordulata. A gimnasztikát a következőképpen végezzük: a fej egy irányba fordul, miközben egy bizonyos ponton néhány másodpercig lefagy, majd a másik irányba, megismételve az eljárást. A gyakorlat során a fejet nem szabad leengedni, a tekintet maga elé irányul.
 2. Gyakorlatok - fej billentése. A fejet balra döntjük, hogy a füllel érintse a vállízületet, és a vállakat nyugodtan kell tartani. Megismételjük a jobb oldalon. A fenti gyakorlatok visszaállítják az ütéselnyelő tulajdonságokat. Fotó lent.
 3. Terápiás gyakorlatok a nyaki gerincen az osteochondrosisban
 4. Nyújtó gyakorlatok a nyakizmokra.A nyakat hajlítjuk, a fejet előre-hátra döntjük. Az előrehaladás során az állát a mellkashoz nyomják, és néhány másodpercig hasonló helyzetben tartják. Ennek eredményeként a fejet az eredeti helyzetébe csavarjuk és hátradöntjük. A gyakorlatokat tízszer ismételjük.

Amint látja, a nyak gyakorlatai vagy gimnasztikai nagyon egyszerűek, de rendkívül hatékonyak. A lényeg a rendszeres testmozgás..

Masszázs

Az osteochondrosis nem mondat! A gyógyszeres kezelés, a masszázs, a terápiás gyakorlatok otthon is lehetségesek.

A nyaki gerinc osteochondrosisos masszázsát egy közeli személy jelenlétében végezzük. A kellemetlen érzés csökkentésére masszázsolajat használnak.

Az eljárás végrehajtásához a nyakat előkészítik, ezáltal a pácienst széles felületre fektetik, és egy összehajtott törülközőt helyeznek a lapockák alá.Ezek a műveletek segítenek megnyújtani a nyak izmait és meghosszabbítani a gerincet. Egy ideig a beteg izmai ellazulnak. Ennek eredményeként a beteg egyenes háttal ül egy széken..

Egy bizonyos idő elteltével a nyakat masszázsolajjal kenik. Az olaj figyelembe veszi azokat a gyógyszereket, amelyek fejfájást enyhítő hatással bírnak. Az ilyen olajok általában kapszaicint tartalmaznak, amely használat közben felforrósodik, így kényelmes környezetet biztosít a masszázs végrehajtásának pillanatában.

Tehát a masszázs a következőképpen kezdődik, a trapézizmot tapogatjuk, amely a nyak felső részétől a vállig ereszkedik le. Gyúrja elég erősen, hogy érezze a nyomást, de finoman, fájdalom nélkül. A bal oldal izomzatát a jobb kézzel masszírozzuk. Minden izmot öt percig számolunk, majd hagyjuk pihenni, és ismételjük meg.

A masszírozás a masszírozott hely meleg törülközővel való beburkolásával zárul, utána ágynyugalom kívánatos.. A masszázs megfelelő gyakorlata álmosságot okoz.