A térdízület osteoarthritise (gonarthrosis): diagnózis és kezelés

A 25 év felettiek 20%-át fenyegeti a térd deformáló osteoarthritisének kialakulása. A térdízület axiális kompressziós üzemmódban működik, ezért ízületi felületei állandó terhelésnek vannak kitéve, és ki vannak téve a hialinporc degeneratív elváltozásainak.

Egészséges térdízület (jobbra) és arthrosis által érintett (balra)

Prevalencia

A degeneratív-dystrophiás jellegű ízületi porc patológiáját a csontszövet, az ízületi táska, az ínszalagok és az izmok bevonásával a folyamatban deformáló arthrosisnak nevezik. A terminológiában vannak szinonimái:

 • osteoarthritis;
 • osteoarthritis;
 • degeneratív ízületi gyulladás;
 • arthrosis;
 • hipertrófiás ízületi gyulladás;

Ami a gyakoriságot illeti, a térd sérülése közvetlenül a csípőízület után következik be, így kialakult egy stabil kifejezés: „térdízület gonartrózisa". A betegség gyakoriságának életkortól való függését vizsgálták:

26-44 évesek a felnőttek 5%-a
45-59 évesek 16, 70%
60-69 évesek 12, 10%
70 éves és idősebb

tizenegy%

Minden korcsoportban mennyiségileg a szép nem képviselői vannak túlsúlyban. Náluk a térd arthrosis 1, 2-1, 4-szer gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál.

A tartós rokkantság területén a térdízület deformáló arthrosisa az ízületi patológiával összefüggő rokkantság okainak közel 30%-át teszi ki.

A gonarthrosis osztályozása

A térdízület röntgenfelvétele megmutatja a deformáló arthrosis jelenlétét

Fejlődési okokból a betegséget két nagy csoportra osztják: elsődleges és másodlagos. Az elsődleges látható előfeltételek nélkül keletkezik. A másodlagos állapotot provokáló tényezők előzik meg (vagy kísérik):

 1. biomechanikai rendellenességek: sérülések, túlzott terhelések, fejlődési rendellenességek (diszplázia), csontrendszeri patológia (gerincferdülés, lapos láb), elhízás;
 2. gyulladásos folyamatok: aszeptikus vagy fertőző ízületi gyulladás, gyakori hemarthrosis hemofíliában;
 3. anyagcsere betegségek: köszvény, hemochromatosis, Paget-kór;
 4. endokrin mirigyek rendellenességei: akromegália, diabetes mellitus, mellékpajzsmirigy-rendellenességek;
 5. a megfelelő vérellátás megsértése: varikózus vénák és posztthrombophlebiticus szindróma, obliteráló endarteritis, az alsó végtag ereinek ateroszklerózisa;

Az orvosi gyakorlatban hasznosabb a kóros elváltozások súlyossága szerinti osztályozás. Az értékelés röntgenvizsgálatok alapján történik. A legnépszerűbb klinikai és radiológiai osztályozás.

színpadra állítom

A képen az interartikuláris rés enyhe beszűkülése (az összehasonlítás egészséges ízülettel történik), a pericartilaginus csontszövet szklerózisának kezdete. Klinikailag - a fájdalom járás közben vagy közvetlenül utána, hosszan tartó állás esetén jelentkezik. Lépcsőn felfelé haladva kifejezettebb. Nyugalomban elmúlik. Az 1. fokú gonarthrosis nem befolyásolja jelentősen az ízület működését.

II szakasz

Az ízületi rés a normálnál 2-3-szor szűkebb. A szklerózis kifejezettebb, osteophyták találhatók (a csontszövet tüskés növekedése az ízületi rés szélein és a condylusok mentén). A fájdalom mérsékelt, izomhipotrófia, sántaság jelei vannak. Látható a térd deformációja a frontális tengelyben. A 2. fokú gonarthrosis az ízületi mobilitás észrevehető korlátozásához vezet.

III szakasz

A porcos elemek szklerózisa, az ízületi felületek deformációja. Vannak szubchondralis nekrózis, helyi csontritkulás területei. Ciszták a szomszédos csontszövetben. Az ízületi rés kritikusan beszűkült, néha nincs meghatározva. Jelentős méretű osteofiták. A comb és az alsó láb izmainak sorvadása, az ízület instabil, kifejezett deformitás van. A térd mozgása néha lehetetlen, kontraktúra alakul ki. Mozgás közben - súlyos fájdalom, sántaság.

Ez az osztályozási megközelítés kényelmes, mivel lehetővé teszi a klinikai megnyilvánulások értékelését az organikus változásokkal kapcsolatban. Lehetőséget ad egy hatékonyabb kezelés kiválasztására az ízület állapotának átfogó felmérése alapján.

Fejlesztési mechanizmus

A térdízület arthrosisa - degeneratív-dystrophiás betegség

Bármely arthrosis patogenezise három szakaszon megy keresztül:

 1. A porc mikrostruktúráinak károsodása. Bármely károsító tényező hatására a nagy molekulatömegű vegyületek veszítenek erejükből, és vízmolekulákkal gazdagodnak. Az alacsony molekulatömegű kollagének makromolekulákká való összeállási képessége károsodik. Ez a hialin porc szilárdságának és tartósságának csökkenéséhez vezet. A kondroprotektorok ellensúlyozzák az ilyen jelenségeket.
 2. Ha a provokáló faktort nem szüntetik meg, a porckomponensek (glükózaminoglikánok, proteoglikánok) gyengülése folytatódik. Ez a helyreállítási folyamatok aktiválásához vezet. Erőtartalékuk nem különösebben nagy, így ez a szakasz gyorsan átmegy a következőbe.
 3. A kompenzációs mechanizmusok megzavarása az ízületi porcok fokozatos pusztulásához, sejtjeinek - kondrocitáknak - pusztulásához vezet. A porcrepedések az alatta lévő csontig terjednek. A porcos komponensek leválásának mértéke fokozódik, defibrálódásuk következik be, ami a hialin membrán elvékonyodásához vezet.

A csont oldalán a térdízület deformáló arthrosisával megvastagodás (szklerózis), ciszták és egyenetlen csontsűrűségű területek jelennek meg. Ezért az ízületi felületek deformációja, az ízület instabilitása alakul ki.

Diagnosztika

A diagnózis egy felmérés (anamnézis), orvosi vizsgálat és műszeres kutatási módszerek eredményeként kapott adatok összességén alapul. Ez utóbbiak közé tartoznak a radiográfiás vizsgálatok (CT, MRI), a radioizotóp (szcintigráfia), az artroszkópia.

Objektív vizsgálat

Tartalmazza a beteg élettörténetének, a térdízületi gonarthrosis kialakulását megelőző körülmények tisztázását, a panaszok összegyűjtését és a kivizsgálást. A folyamat során tisztázzák a provokáló tényezők jelenlétét és a betegség kialakulására gyakorolt hatásuk mértékét.

Ebben a szakaszban fontos megtudni a második térd állapotát. Ha elmulasztja a kétoldali gonartrózist, és csak arra a térdre koncentrál, amely jobban aggasztja Önt, durva diagnosztikai hibát követhet el.

Ehhez funkcionális vizsgálatokat kell végezni egyszerre két végtagon. Fel kell hívni a figyelmet az aktív és passzív mozgások fájdalmaira, a tapintásra való érzékenységre, a nyújtás és hajlítás során fellépő crepitusra (roppanásra). A krónikus gyulladásos folyamatok Becker ciszta megjelenéséhez vezetnek - az ízületi táska a popliteális üregbe való kiemelkedéséhez, amely tapintással is kimutatható.

Instrumentális módszerek

Radiográfia - instrumentális módszer a gonarthrosis diagnosztizálására

Az első a radiográfia. A térd képe két vetületben lehetővé teszi az ízület állapotának előzetes felmérését és a betegség stádiumának meghatározását. A módszer hátránya, hogy a radiológiai tünetek később jelentkeznek, mint a térdízület arthrosisát kísérő tünetek és morfológiai változások.

Ilyen esetekben az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) segít. Meghatározható a porc- és csontszerkezetek degeneratív változásainak kezdeti stádiuma, felmérhető az intraartikuláris szalagok, meniszkuszok állapota. A térdízület gonarthrosisának szcintigráfiája adatokat szolgáltat a funkcionális állapotról.

Az ízületi üreg közvetlen vizsgálata artroszkópiával lehetséges.

A diagnosztikai adatok egységesítéséhez az American College of Rheumatology a következő kritériumokat javasolta:

 • Életkor 50 év felett.
 • Reggeli merevség az ízületben, amely legalább fél óráig fennáll.
 • Repedés, mozgás által meghatározott (aktív és passzív).

Ha ezeket a tüneteket röntgenfelvételen talált oszteofiták és fájdalom kísérik, nagy a valószínűsége a térdízület gonartrózisának.

Előfordulhat, hogy a betegség kezdeti szakaszai nem kifejezettek, ezért differenciáldiagnosztikát kell végezni más ízületi patológiákkal, amelyekben az osteoarthritis patogenetikai szerek (chondroprotectors) hatástalanok lesznek.

Minden lehetséges intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy ne keverjük össze a gonartrózist a következő állapotokkal:

Rheumatoid arthritis

Korai életkorban jelentkező, 30 percnél hosszabb reggeli merevség, nyugalmi és gyengébb mozgású fájdalom, reumás csomók a bőrön, egyidejű belső szervek elváltozások, mérgezés tünetei (láz, izzadás), C-reaktív fehérje a vérvizsgálatokban.

Kristály ízületi gyulladás

A fájdalom éles, éjszaka vagy reggel; a beteg ízület feletti bőr ödémás, vörös, forró; kristályok az ízületi folyadék mikroszkópos vizsgálatakor, a húgysav növekedése a vérben (köszvény esetén).

Spondyloarthropathiák

Egyéb, nem rokon ízületek ízületi gyulladása (bordaközi, ágyéki ízület); gyulladásos folyamatok az inakban; a szaruhártya, a bőr, a nyálkahártya károsodása.

A Betegségek Nemzetközi Osztályozásában a tizedik felülvizsgálat (ICD 10) mindegyik betegséghez az "M" indexet rendelik, de eltérő numerikus kóddal.

Ezek alapvetően eltérő kóros folyamatok, amelyek professzionális megközelítést igényelnek a diagnózisban és a szakképzett kezelésben.

Terápiás intézkedések

Funkcionális tesztek a térd hajlítására-nyújtására a gonarthrosis diagnosztizálására

Ha van betegség, meg kell találni a módját a térdízület arthrosisának gyógyítására. És léteznek. A segítség többféleképpen nyújtható.

Az első helyen a hagyományos orvoslás vívmányai állnak, amelyek a betegség okainak és mechanizmusának mélyreható tanulmányozásán alapulnak. Itt orvosi és sebészeti módszereket alkalmaznak. A kompetens kezeléshez a gyógyszerek, a fizioterápiás módszerek és a rehabilitációs intézkedések következetes és komplex alkalmazása szükséges.

A második módszer a népi gyógymódokkal történő kezelés. Ezeknek a módszereknek a hatékonysága finoman szólva is kérdéses. De használják őket, mert otthon is csökkenthető a betegség megnyilvánulása. A népi gyógymódok csak a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként vagy komplex terápia részeként alkalmazhatók, feltétlenül szükséges a kezelőorvos hozzájárulása!

gyógyászati segítség

Ez a fajta kezelés magában foglalja a különböző gyógyszerek használatát. A gyógyászati hatások érdekében különböző csoportokba tartozó gyógyszereket használnak:

 1. nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek, fájdalomcsillapítók, opiátok;
 2. lassú hatású tüneti gyógyszerek (chondroprotectors);
 3. glükokortikoid hormonok;

NSAID-ok, gyors fájdalomcsillapítók, opiátok

Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket a fájdalom megszüntetésére tervezték. A fájdalom szindróma nagymértékben rontja az arthrosisos betegek életét, eltávolítása jelentősen javítja az emberi élet minőségét. NSAID-ok, anilidek, nem kábító és kábító fájdalomcsillapítók képesek erre.

Gyakori hátránya a mellékhatások. Ezek a gyógyszerek negatívan hatnak a vesére, a gyomor-bél traktus védőmechanizmusaira. Alternatív megoldás, amely csökkentheti a káros megnyilvánulásokat, az injekciók. Az intramuszkuláris adagolás kevésbé károsítja a gyomrot, és felgyorsítja a hatást.

A mellékhatások miatt az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket az exacerbációk során írják fel, gondos dózisválasztásra van szükség.

Az NSAID-ok fő előnye a helyi kezelésre szolgáló számos forma (kenőcsök, gélek). Lehetővé teszi a betegség megnyilvánulásainak otthoni szabályozását.

A központi hatású fájdalomcsillapítókat rövid ideig írják fel, a másik két csoport hatástalansága mellett. A legnépszerűbb opiátot exacerbáció során írják fel, gyakrabban kétoldali gonartrózissal. Ezek a gyógyszerek függőséget okoznak. Egyedül nem veheted fel őket!

Tüneti, lassú hatású gyógyszerek

A térdízület arthrosisának kezelésére különféle gyógyszereket írnak fel.

Ezeknek az anyagoknak a hatása kettős: képesek csökkenteni a fájdalmat (NSAID-ként), és hozzájárulnak a hialinporc helyreállításához. Gyakran kondroprotektoroknak nevezik őket.

A hatás több héten át (2-8) alakul ki, és lemondás után 2-3 hónapig fennáll.

A kondroitin-szulfáton és a glükózaminoglikánokon kívül ebbe a csoportba tartoznak a hialuronsav alapú készítmények, avokádóból és szójából származó vegyületek.

A legtöbbet tanulmányozott és legnépszerűbb kondroprotektorok (kondroitin-szulfát és glikozaminoglikánok) az ízületi porc kész összetevői. Jól felszívódik a vérben, magas koncentrációt képez az ízületi üregben. A hatás felgyorsítása érdekében az injekciókat közvetlenül az ízületbe lehet beadni.

Bebizonyosodott, hogy a kondroitin-szulfát, amelyet két éven keresztül, napi 800 mg-os adagban szedtek, stabilizáló hatással van az ízületi térre a térdízület 2. fokú gonartrózisában.

Az avokádó/szójavegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak. A kollagenáz (egy lebontó enzim) gátlása miatt jelentősen lelassítják a porcok pusztulását, fokozzák a „saját" kollagén szintézisét. Ezenkívül nagyon jól tolerálhatók.

A hialuronsav-származékokat intraartikuláris injekciók formájában használják. Ezek az alapok, mint a kondroprotektorok, javítják a térdízület funkcionális állapotát.

A különböző lassú tüneti hatású gyógyszerek hatásmechanizmusa némileg eltérő, ezért együttes alkalmazásuk javasolt. A magas szintű biztonság lehetővé teszi a kondroprotektorok hosszú távú szedését anélkül, hogy kézzelfogható károkat okozna a szervezetben.

Glükokortikoszteroidok

A fő tevékenység gyulladáscsökkentő. Ezeket az alapokat akkor írják elő, ha az NSAID-ok hatástalanok. A tablettaformák a gyomor nyálkahártyáját is károsítják. Vannak formák az intraartikuláris injekciókhoz.

Számos mellékreakciójuk van, ezért nem szabad visszaélni a hormonális gyógyszerekkel a térdízület deformáló arthrosisához.

Csoport név

Előnyök

Hibák

NSAID-ok, fájdalomcsillapítók, opiátok

Gyors hatás, számos forma helyi alkalmazásra.

Mellékhatások, instabil hatás, veszélyes az életkorral összefüggő betegekre, függőség lép fel.

Kondroprotektorok

Patogenetikailag hatnak, tartós hatásúak, nem mérgezőek, vannak külső és intraartikuláris felhasználásra szánt formák.

A hatás lassú kialakulása.

Hormonok

Gyors hatás ott, ahol az NSAID-ok nem elegendőek; intraartikuláris beadásra szolgáló formák.

Mellékhatások, instabil hatás, hosszú távú használat lehetetlen.

etnotudomány

A gonarthrosis tüneteit népi gyógymódok segítségével küzdheti le

Otthon népi gyógymódokkal csökkentheti a betegség megnyilvánulásait. Sok recept van, de van néhány, de:

 • nem végeztek klinikai vizsgálatokat;
 • lehetetlen pontosan adagolni a gyógyszert;
 • a jelzések nincsenek egyértelműen meghatározva;
 • a népi gyógymódok egyéni toleranciáját nem veszik figyelembe;

Az előnyök közé tartozik a széles terápiás tartomány, a nagy választék külső használatra. Népszerűek a házi borogatások és tinktúrák, kenőcsök.

Az otthoni kezelés eredményességét igazolhatja, hogy az elkészítéshez biológiailag aktív anyagokat (gumi, epe, gyógynövény infúziók) használnak fel.

Ezenkívül a népi gyógymódokkal való kompetens kezelés az étrend betartásával, a fogyással kezdődik. Ez a módszer önmagában, az ízület terhelésének csökkentésére irányul, képes visszafordítani a térdízület 1. fokú osteoarthritisét (az állapot fiatal kor, elegendő kompenzációs képesség). Az egészséges táplálkozás önmagában is serkenti a szervezet regenerációs képességét. Az étrend a következőket tartalmazza: enyhe éhségérzet, zöldségek, frissen facsart gyümölcslevek. Célszerű zsírszegény zseléket, zseléket hozzáadni az étrendhez.

A külső eszközök nagyon változatosak. Főleg irritáló és melegítő hatásuk van. A legtöbbet vizsgált komponens az epe, a dimetil-szulfoxid és a bischofit. Az epét orvosilag kell használni, és nem szabad kivonni az állat teteméből. A dimetil-szulfoxid egy vegyi harci szer, a mustárgáz analógja. A bischofit az olaj származéka. Ez az eredetbeli különbség.

Mindhárom gyógyszer gyulladáscsökkentő hatással bír, otthon azonban csak orvossal folytatott konzultációt követően szabad alkalmazni. Ezeknek az anyagoknak is vannak ellenjavallatai és alkalmazási jellemzői.

Nem szabad megfeledkeznünk a placebo hatásról a népi gyógymódok kezelésében.

Az utolsó dolog, amit üzenni szeretnék, az az, hogy az embernek egy egészsége van. Nem szabad teljesen támaszkodnia a népi jogorvoslatok látszólagos egyszerűségére és olcsóságára. Ha már úgy döntött, hogy kipróbálja őket, fokozottan figyeljen a fájó ízületre. A betegség progressziója a népi gyógymódokkal való kezelés hátterében okot ad a terápia megközelítésének újragondolására.

Ha a térdízület 2-es vagy magasabb fokozatú osteoarthritisét diagnosztizálják, jobb, ha nem veszít a hagyományos orvoslásból. Vagy halassza el egy remissziós időszakra. A nem kielégítő kezelés komplex sebészeti beavatkozás indikációja.