Mi a nyaki osteochondrosis

Osteochondrosis a nyakban az elmúlt években találtak különböző korú emberekben, beleértve a fiatalokat is. Az irodai dolgozók, a sofőrök és a hosszú ideig számítógép előtt ülők különösen érzékenyek erre a betegségre.

Azok a 20 év felettiek, akik nem fordítanak kellő figyelmet egészségükre és fizikai aktivitásukra, kialakulhat a nyaki gerinc osteochondrosisa, melynek következtében a csigolyák közötti porckorongok megvastagodnak és összeesnek, ami az ideg összenyomódásához vezet. végződések és artériák.

nyaki osteochondrosis

Mi a veszélyes nyaki osteochondrosis

A nyaki régió osteochondrosisa, hogy körülbelül milyen betegséget képvisel minden felnőtt, de nem mindenki tudja, hogy ez valóban veszélyes. Számos idegcsatorna és ér fut végig a gerinc ezen szakaszán, amelyek az agy tápanyagokkal való ellátásáért felelősek. A nyak területén a csigolyák különösen közel helyezkednek el egymáshoz, így szerkezetük enyhe változása esetén is összeszorulhatnak az ideggyökerek és az erek.

Az agy keringési rendellenességeinek hátterében különféle egészségügyi problémák léphetnek fel:

 • migrén és súlyos fejfájás nyaki osteochondrosissal;
 • magas vérnyomás;
 • vegetovaszkuláris dystonia;
 • szív- és érrendszeri rendellenességek;
 • a légzőrendszer patológiája;
 • a látás, a hallás, sőt a mozgáskoordináció romlása.

A későbbi fejlődési formákban a nyak osteochondrosisa, mint a képen, csigolya artériás szindrómához vezet. Ez utóbbi feladata a kisagy vérellátása és a medulla oblongata táplálása. Ennek hátterében agyi ischaemia, valamint gerincvelői stroke fordulhat elő.

nyaki fájdalom osteochondrosissal

Az osteochondrosissal járó dudor a nyakon rosszindulatú daganat jele lehet: azonnal forduljon orvoshoz!

A nyaki régió gyakori osteochondrosisa károsíthatja az idegvégződéseket:

 • radikulopátia;
 • a fej mozgékonyságának elvesztése;
 • növedékek megjelenése a csigolyákon.

A súlyos szövődmények elkerülése érdekében időben el kell kezdeni a kezelést, ami diagnózis nélkül lehetetlen.

Röntgen a nyaki osteochondrosis diagnosztizálására

Az orvos képes meghatározni a nyaki gerinc osteochondrosisát röntgenfelvételen. A nagyobb információtartalom érdekében a gerinc minden szakasza külön-külön és különböző szögekben áttetsző lehet. A nyak patológiájáról készült ilyen fényképeken részletesen megvizsgálható és meghatározható a csigolyák károsodásának mértéke.

Egyes orvosok úgynevezett funkcionális röntgenre utalják a pácienst: a páciensnek különböző pozíciókat kell felvennie a gerinc megcsavarásához, hogy képet kapjon a nyakáról. Ritka esetekben a betegeket speciális anyagokkal injektálják a porckorongba, az artériába vagy a gerinccsatornába. Ebben az esetben a röntgen következtetés a legpontosabb és legrészletesebb lesz.

A nyaki osteochondrosis osztályozása az ICD szerint

Az ICD 10 a Betegségek Nemzetközi Osztályozása, amely 2007-ben általánosan elfogadott útmutatóvá vált a különböző betegségek megfelelő kódjainak hozzárendeléséhez. A nyaki régió osteochondrosisa, az ICD 10-es kódja 1998-ban M42 volt, és többféle patológiát rendeltek hozzá. A mai napig az ICD szerint a betegséget az M50-től M54-ig terjedő tartományban más pre-dorsopathiákkal együtt azonosították. A fájdalom szindrómától függően a betegség a következőkre osztható:

 • M50. 0 - osteochondrosis myelopathiával;
 • M50. 1 - radikulopátiával;
 • M50. 2 - lemezeltolás;
 • M50. 3 - a nyak egyéb patológiája;
 • M50. 9 - nem meghatározott diagnózis.

A nyaki osteochondrosis fajtái

Tekintsük a nyaki gerinc osteochondrosisának leggyakoribb típusait az ICD besorolása szerint.

Kiemelkedések a betegségben

A nyaki gerinc osteochondrosisa porckorong kiemelkedéssel az egyik legnépszerűbb szövődmény. A kiemelkedések az intervertebralis hernia megjelenésének kezdeti fázisai, ezért nem szabad alábecsülni őket. A kiemelkedések megjelenését okozó legfontosabb tényezők a következők:

 • aminosavak hiánya a szövetekben;
 • a sejtek rossz vízellátása;
 • a nyomelemek alacsony koncentrációja a szövetekben.

A csigolyaközi porckorongok kocsonyás szerkezetű maggal rendelkeznek, amelyet speciális rostos gyűrű vesz körül. Az osteochondrosis hátterében hasznos komponensekkel rendelkező sejtek gyenge ellátása károsítja a rostos gyűrűt, amelynek a nucleus pulposust a porckorongban kell tartania. A szöveti patológiák a gyűrűben repedések kialakulásával és a kocsonyás anyag mikrorepedésekbe való behatolásával fordulnak elő.

Cefalgiás szindróma

Néha az orvosok diagnosztizálják a nyaki gerinc osteochondrosisát cefalgiás szindrómával a betegeknél. Ezt a beteg emberek olyan panaszai határozzák meg, mint:

 • fülzúgás;
 • nehézség a fejben;
 • ájulás előtti állapotok és ájulás.

E tünetek kombinációja rossz agyi keringésre utal, ami miatt az agy kevesebb oxigént kap a teljes működéshez. További tünetek közé tartozik az álmosság és az alkalmankénti láz.

A nyak osteochondrosisa elmozdulással

A nyaki gerinc elmozdulással járó osteochondrosisa, amely egyes betegeknél előfordul, az egyik leggyakoribb forma. A betegség számos okból fejlődik ki, többek között:

 • veleszületett rendellenességek;
 • szerzett sérülések;
 • betegségek.

A csigolyák elmozdulása hozzájárul a gerinccsatorna szűküléséhez, ami fájdalmat okoz és megzavarja a különböző belső szervek munkáját. Ha fájdalmat érez a nyakában, és a porckorongok elmozdulásának gyanúja merül fel, azonnal forduljon orvoshoz, aki hatékony kezelést ír elő.

A gerinc ilyen osteochondrosisa, a nyaki porckorongok elmozdulása és a vertebrobasilaris elégtelenség gyakran egymással összefüggő rendellenességek, amelyek komoly és azonnali kezelést igényelnek.

Bevisznek a hadseregbe, ha nyaki osteochondrosisom van?

Sok fiatal sorköteles szenved különféle okok miatt kellemetlen patológiában. Néhányan érdeklődnek arról, hogy a nyaki osteochondrosis bekerül-e a hadseregbe?

Azonnal megjegyezzük, hogy a fejlődés elsődleges szakaszaiban ez a betegség még csak nem is enged haladékot, mivel nem zavarja a szolgáltatást. A betegség előrehaladottabb stádiumában, fájdalom szindrómával és mozgáskorlátozottsággal a beteget neurológussal kell regisztrálni. Az orvos hivatalos következtetése lehetővé teszi, hogy haladékot kapjon, és a legfejlettebb esetekben a fiatalembert alkalmatlannak nyilváníthatják.

A törvény szerint lehetetlen a hadseregben szolgálni három csigolya vereségével és a nyaki régió csigolyái közötti sérvvel.

Kapható-e betegszabadság igazolás, ha diagnosztizálják a nyak osteochondrosisát?

Most nézzük meg, hogy a nyaki gerinc osteochondrosisával adnak-e betegszabadságot és mennyi ideig? Kiadása valóban lehetséges, hiszen súlyos csontpatológiák porckorong elmozdulást, sérvet és egyéb veszélyes rendellenességeket okozhatnak.

A nyaki osteochondrosis miatt betegszabadságot kaphat, ha a következőket teszi:

 1. Forduljon egy neurológushoz, aki diagnosztizálja és kiállítja a megfelelő igazolást.
 2. Az orvos diagnosztizálja és meghatározza a lehetséges egészségügyi kockázatot, figyelembe véve a beteg munkáját.
 3. Fekvőbeteg-kezelés előírása esetén a betegszabadság egyfajta lesz, több napos pihenőidő esetén pedig más időpontot kap a lap.

Osteochondrosis esetén a betegszabadság hány napos kiadása számos tényezőtől függ:

 • a kezdeti szakaszban 3-7 napig betegszabadság adható, ha a munkába járás nem súlyosbítja az állapotot;
 • súlyosbított formában legfeljebb két hét betegszabadságra lehet szükség;
 • a csigolyák súlyosabb elváltozásai esetén a beteg három hónapig kezelhető;
 • a periarthritis és más szindrómák bonyolult formáját legfeljebb 7 hónapig kezelik, és az állapot teljes normalizálása után lehet dolgozni.

Ha az osteochondrosis kezelésére műtétre van szükség, betegszabadság-lapot adnak ki, figyelembe véve a felkészülés és a rehabilitáció időzítését.