Nyaki chondrosis: tünetek és kezelés

A szakértő a nyaki gerinc osteochondrosisában szenvedő betegek kezelésének modern megközelítéseiről beszélt

orvos kezeli az osteochondrosist

A nyaki gerinc fájdalma meglehetősen gyakori jelenség, amelyet az orvostudománytól távol élő emberek gyakran „chondrosisnak" neveznek. Úgy gondolják, hogy egy bizonyos korig szinte „mindenkinél" ez a betegség, ami azt jelenti, hogy csak „türelmesnek" kell lenni.

Alekszej Pelegancsuk, a neuroortopédiai osztály vezetője, ortopéd traumatológus, idegsebész, Ph. D. arról beszélt, milyen technológiák állnak az orvosok rendelkezésére manapság az ilyen betegek megsegítésére.

Milyen betegséget neveznek a betegek általában „nyaki chondrosisnak"? Mi a helyes diagnózis?

– Valójában a „nyaki chondrosis" a szleng; a betegséget helyesen „a nyaki gerinc osteochondrosisának" nevezik. Ezt a kifejezést a posztszovjet tér orvosai használják, és megfelel a jelenlegi BNO-nak (Betegségek Nemzetközi Osztályozása), amely szerint dolgozunk. A legtöbb országban azonban nem létezik ilyen betegség, „degeneratív-dystrophiás betegségnek" nevezik. A diagnózis felállításakor „a nyaki gerinc osteochondrosisát" jelöljük, majd megfejtjük, hogy mely gerincmozgási szegmensek érintettek.

Leggyakrabban az emberek ezt a betegséget a nyaki gerinc fájdalmával társítják. Ez a fő és/vagy egyetlen tünet?

– Az ilyen betegek neurológushoz való felkeresésének leggyakoribb oka a fájdalom. Azt mondhatjuk, hogy a degeneratív patológia fő klinikai megnyilvánulása - a nyaki gerinc osteochondrosisa, ebben az esetben a fájdalom. Ezenkívül a gyakori degeneratív patológiák még veszélyesebb megnyilvánulásai a felső végtagok gyengesége (talán az alsó végtagokban) és az érzékenység károsodása - zsibbadás.

Előfordulhat fejfájás és fülzúgás a nyaki gerinc osteochondrosisával?

– Ezek a nyaki osteochondrosisra nem jellemző panaszok, de néha előfordul. Ha ilyen beteg érkezik, akkor mindenekelőtt ez ok az agy MRI-jének előírására, hogy kizárjon minden szervi elváltozást. Ha a beteg ezt megtette, nem alkalmas a konzervatív kezelésre, és van egy szubsztrát lemezkiemelkedés formájában, ami rendkívül ritka, de reflexszerűen okozhatja ezeket a jelenségeket, akkor van lehetőség a betegen segíteni, de a hatékonysága lényegesen alacsonyabb lesz, mint a nyaki gerinc fájdalmának klasszikus kezelése.

műtét a nyaki osteochondrosisban

Melyek a fájdalmak okai, és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre ma az ilyen betegek kezelésére?

– Három betegcsoport különíthető el. Az első csoport a reflex fájdalom szindrómák, a második csoport a radicularis szindrómák, a myelopathia - a gerincvelő elváltozásai, mint súlyos szűkület esetén, a harmadik csoport a rendkívül ritka betegek, de a legösszetettebbek, akik a legtöbbet szenvednek. neuropátia.

A reflex fájdalom szindróma lokálisan a nyaki régióban terjedhet, és kisugározhat a vállövbe és a felső végtagokba. De ennek a fájdalomszindrómának az a sajátossága, hogy az idegszövet - nevezetesen a gerincvelő és annak gyökerei - kompresszió nélkül (kompresszió nélkül).

Ennek megfelelően ebben az esetben, ha a műtéti kezelés lehetőségét mérlegeljük, akkor ezek ambuláns módszerek - például blokádok. Az invazívabb eljárások közé tartozik a rádiófrekvenciás denerváció és a csigolyaközi lemezek hidegplazma-koblációja – egy hardveres szúrási eljárás, amelyet bemetszés nélkül hajtanak végre.

A cél a fájdalom szindróma megszüntetése vagy intenzitásának jelentős csökkentése, valamint a beteg fájdalomcsillapító szükségletének mentesítése.

A betegek második csoportja a sérvben szenvedő betegek. A nyaki gerinc sérvei a gyökerek összenyomódását okozhatják, és ha a konzervatív kezelési módszerek nem hatékonyak, műtétet kell igénybe venni. A művelet célja a dekompresszió végrehajtása, azaz. távolítsa el a sérvet, a gerincvelő gyökere szabaddá válik, és a fájdalom szindróma visszafejlődik.

Nagy sérveknél vezetési zavarok is előfordulnak: a gerincvelő gyökér összenyomódása mellett maga a gerincvelő is összenyomható (összenyomható). Ezután a személy súlyosabb klinikai megnyilvánulásokat tapasztal tetraparesis formájában, azaz gyengeséget mind a felső, mind az alsó végtagokban. Ebben az esetben dekompressziót kell végezni - tartalék tereket kell létrehozni a gerincvelő számára, hogy másodszor is helyreálljon. Fontos megérteni, hogy a műtét nem a gerincvelőt és az ideget állítja helyre, hanem feltételeket, azaz tartalék tereket teremt.

A sérvek mellett vannak körkörös szűkületek is. A nyaki gerincben felmerülő összetett problémák miatt alakulnak ki, ami a csatorna körkörös szűküléséhez vezet.

Súlyos betegekről van szó, akik néha évekig betegek, és sajnos leggyakrabban súlyos neurológiai rendellenességekkel kerülnek be, és gyakran kétlépcsős műtétet igényelnek.

És a betegek egy másik csoportja a neuropátiás fájdalom szindrómában szenvedők. Ebben az esetben a betegek szűkület hiányában neuropátiában szenvednek (maga az ideg fáj). Ezután neuromoduláció (neurostimuláció) segítségével nyújtanak segítséget. Ez magában foglalja a speciális epidurális elektródák felszerelését a gerincvelő hátsó struktúráira. Ez egy speciális eszköz - mondhatnánk, mint a fizikoterápia, amely mindig nálad van: bekapcsolhatod és növelheted a teljesítményt, hogy csökkentsd a fájdalmat. És ez még nagyon nehéz esetekben is jól segít.

Mindezek a technológiák a betegek rendelkezésére állnak, különböző finanszírozási források léteznek, beleértve a kötelező egészségbiztosítást és a csúcstechnológiás egészségügyi ellátás kvótáit.

Az osteochondrosis gyógyítható?

– Maga a betegség, az osteochondrosis nem gyógyítható. Mit lehet tenni? Mondjuk egy feltételes beteg: nyaki gerinc osteochondrosisa, a C6-C7 csigolya szintjén túlnyomóan elváltozással, ezen a szinten degeneratív szűkület, jobb oldalon a C7 gerincvelőgyökök összenyomódása.

A műtét során lehetőség van a szűkület eltávolítására, a sérv eltávolítására vagy a gerincvelő gyökerének dekompressziójára, ha magát a gerincvelőt összenyomják. De a diagnózis első négy szava (a nyaki gerinc osteochondrosisa) egy életre megmarad, mert gyógyíthatatlan. A sebészek befolyásolják ennek a klinikának a szubsztrátját, és a klinika szubsztrátja, mondjuk, egy sérv, amely szűkülethez vezetett.

Hogyan határozzák meg a kezelési taktikát?

– Van egy ilyen fogalom – klinikai-morfológiai megfelelés. Az orvosnak minden oldalról szemügyre kell vennie a beteget - ortopédiai vizsgálatot, neurológiai vizsgálatot kell végeznie, anamnézist, panaszokat össze kell gyűjtenie - és ezeket az adatokat tanulmányokkal kell összefüggésbe hoznia.

A nyaki gerinc osteochondrosisának szűrővizsgálatai MRI, kivéve, ha ez a vizsgálat ilyen vagy olyan okból ellenjavallt a beteg számára. Szükség esetén MSCT-t is előírnak a művelet taktikájának meghatározására.

Azonban nem minden MRI-ben leírt sérv igényel műtétet. A sérv önmagában nem ok a műtétre. A szakembernek meg kell határoznia, hogy mennyire okoz kompressziót stb. , és döntenie kell a műtét célszerűségéről.

Hány éves korban jelentkeznek leggyakrabban ilyen problémák?

– Betegeink átlagéletkora negyven év felett van, de előfordul, hogy a fiatalok is műtéti beavatkozást igényelnek, ha korán beindult a degeneratív kaszkádjuk, ami sérv formájú szubsztrát kialakulásához vezetett. Ebben az esetben az első lépés a konzervatív kezelés, és ha nincs hatás, akkor az egyetlen lehetőség a műtét.

Mik a kockázati tényezők?

– Nem Indiában élünk, és honfitársaink sem hordanak semmit a fejükön. Ezért nem szükséges azt mondani, hogy a munka vagy a szokások idő előtti elhasználódáshoz és képződmények kialakulásához vezetnek.

A fő kockázati tényező a genetikai. Ez nem csak a nyaki, hanem a mellkasi és ágyéki régiókra is vonatkozik - ez a rostos gyűrű szöveteinek gyengesége. Az egyéb kockázati tényezők pedig - túlsúly, extrém munka formájában - jobban tükröződnek az ágyéki régióban.

Meg lehet valahogy akadályozni?

– A megelőzés elsősorban a mozgásterápia, hogy legyen tónus az izmokban, megfelelően működjenek az izmok és ne legyen görcs. A helyzet az, hogy amikor degeneratív folyamat alakul ki, amely mind a porckorongokban, mind a gerinc ízületeiben kialakulhat, ez izomgörcsökhöz vezet, és az ember fájdalmat tapasztal. Ezért reflex fájdalom szindrómára jó a masszázs, az akupunktúra stb.

Hogyan történik a műtét a nyaki osteochondrosisban

Mi határozza meg a kezelés hatékonyságát?

– Fontos, hogy időben forduljunk neurológushoz, ha baj van: a nyaki gerinc fájdalma, amely a felső végtagokra is átterjed, a karok zsibbadása és gyengesége, erőcsökkenés. Nagyon súlyos patológiák a körkörös szűkület, amikor az alsó végtagok gyengesége is hozzáadódik, amikor a gerincvelő már érintett.

Előfordul, hogy az emberek évekig kitartanak, és azt hiszik, hogy ez csak „korfüggő". De minden évben rosszabbodnak, és ennek eredményeként a betegség ahhoz a tényhez vezet, hogy mozgáskorlátozottak - csak néhány métert tudnak járni.

A szakorvos felméri a veszély mértékét, és szükség esetén további kutatási módszerekre, illetve indokolt esetben a gerincpatológia sebészi kezelésével foglalkozó vertebrológushoz utal. A konzultáció célja a műtéti beavatkozás szükségességének megállapítása. Ha nincs szükség műtétre, akkor a neurológus már konzervatív kezelést végez. Ha sebészeti kezelésre van szükség, műtétet végeznek, amely után a beteget rehabilitációra küldik egy neurológushoz.

A konzervatív kezelés célja nagyon hosszú remissziós időszakok elérése és az exacerbációk gyakoriságának minimalizálása, mind időtartamban, mind gyakoriságban. Ez vonatkozik a punkciós kezelési módszerekre is. De ha már durva változások vannak sérv formájában és a gerincvelő gyökereinek összenyomódásában, akkor előfordulhat, hogy a konzervatív kezelés nem működik.

Ugyanakkor a műveletnek időszerűnek kell lennie. A műtét célja az idegszövet megmentése, legyen az a gerincvelő vagy annak gyökerei. Ha valaki évekig beteg, ez myelopathiához - magában a gerincvelőben bekövetkező elváltozáshoz, amely még kiváló műtét esetén sem gyógyulhat meg, vagy radikulopátiához - a gerincvelő gyökér károsodásához vezet.

Ha a műtétet időben, a szabványoknak megfelelően végzik, akkor nagy a valószínűsége a gerincvelő gyökerének és magának a gerincvelőnek a helyreállításának, és a rehabilitáció után a személy gyakorlatilag egészségesnek érzi magát.

Fejlett patológiával a sebészeti beavatkozás hatékonysága csökken. Tartós neurológiai rendellenességek esetén a műtét nem vezethet észrevehető előrehaladáshoz, mert maga a gerincvelő vagy a gyökér a műtét időpontjára már elhalt.

A patológia egyik vagy másik változatában szenvedő minden betegnek személyes konzultációra van szüksége egy szakemberrel. Ugyanakkor a nyaki osteochondrosisos betegek többségén műtét nélkül, komplex konzervatív kezelési módszerekkel lehet segíteni.