A térdízület arthrosisának stádiumának és formájának kialakulásának okai

A térdízület arthrosisa progresszív. A betegség kialakulásával először a porcok szenvednek, majd a csontelemek vesznek részt a pusztító folyamatban. Magas fizikai aktivitás, fizikai inaktivitás, anyagcserezavarok vezetnek a problémák okaihoz.

A betegség kialakulásával fennáll az ankylosis veszélye, amely az ízület motoros aktivitásának csökkenésével jár.

A betegség jellemzői

arthrosis térdfájdalom

A térdízület arthrosisát a porc deformációja és pusztulása kíséri. A patológiát krónikus degeneratív természet jellemzi, és különböző intenzitású fájdalmat okoz.

A motoros aktivitás teljes elvesztését és a funkcionalitás elvesztését okozza. Az ICD-10 szerint a betegség kódolása a következő: M17. Gonartrózis (a térdízület artrózisa).

A patológiák hajlamosabbak a nőkre, mint a férfiakra. Ugyanakkor az arthrosis kockázata sokkal nagyobb a visszeres és túlsúlyos embereknél. Éppen ezért a betegség gyakrabban fordul elő 40 évnél idősebb, elhízott nőknél. Az idősek is érintettek. Fiataloknál az arthrosis a fizikai munka vagy sporttevékenység során fellépő sérülések következtében alakul ki.

Az arthrosist meg kell különböztetni az ízületi gyulladástól, amely gyulladásos betegség, amelyet az immunrendszer zavarai okoznak. A fertőző betegségek is ízületi gyulladás kialakulásához vezetnek.

A képen az arthrosis klinikai képe

a térd osteoarthritis klinikai képe

szakasz

A térdízület arthrosisának 2 fő fajtája van - elsődleges és másodlagos. Az első esetben a betegség gyermekkorban jelenik meg, és az ízületek vagy szalagok felületének fejlődésének megsértése okozza.

Ebben a helyzetben az ízület megnövekedett terhelésekkel szembesül, ami degeneratív változásokhoz vezet. Az arthrosis másodlagos formája sérülésekkel és egyéb betegségekkel jár.

A patológia lehet egyoldalú vagy kétoldalú. Az első esetben a betegség oka leggyakrabban sérülések. A patológia kétoldalú formája általában az elhízás következménye.

A térdízület arthrosisának kialakulásának több szakasza van. Minél hamarabb észlelik a betegséget, annál könnyebben kezelhető.

A betegség fő szakaszai a következők:

 1. 1 fok- ebben a szakaszban az emberek ritkán mennek orvoshoz. Enyhe kényelmetlenséget éreznek a jobb vagy a bal térdben, ami hosszú séta után jelenik meg. A fájdalom szindróma csak fokozott fizikai erőfeszítés vagy a térd erős hajlítása és kiterjesztése után jelentkezik. A radiográfia elvégzése során megfigyelhető az ízületi tér enyhe szűkülése és a csontfolyamatok megjelenése az ízületek szerkezetében. A patológiát véletlenül fedezik fel más vizsgálatok során. Ebben a szakaszban elegendő a konzervatív terápia.
 2. 2 fok- a betegség nyilvánvalóbb tünetei jellemzik, amelyeket nehéz figyelmen kívül hagyni. A térd fájdalma folyamatosan érezhető. Különösen intenzív reggel és este. Még nyugodt állapotban sem tűnik el a kellemetlen érzés. Az ember járása lelassul, a motoros aktivitás megzavarodik, a térd mozgását roppanás kíséri. Fennáll a szövődmények kockázata, amelyekhez csont vagy porcdarab kerül az ízületi üregbe. Ez fokozza a fájdalmat és elveszíti a motoros aktivitást. A térd tapintása során fennáll a súlyos fájdalom és az ízület látható deformációjának veszélye. Gyakran gyulladásos folyamatok alakulnak ki. Ilyen helyzetben a térd megduzzad. A röntgensugarak elvégzésekor az ízületi tér erős szűkülése, az osteophyták jelenléte, a csont görbülete látható. Ilyen helyzetben a betegnek komplex kezelésre van szüksége. Bizonyos esetekben nem lehet műtét nélkül megtenni.
 3. 3 fok- a patológia elhanyagolt formáját képviseli. Ebben a szakaszban egy személy maradandó fogyatékosságot kap. A páciensnek állandó fájdalma van a térdében, károsodott a motoros aktivitás. Bármilyen mozdulatnál a térd erősen ropog. Az ízületet kifejezett deformáció jellemzi, a folyadék felhalmozódása miatt megnövekszik és szinte teljesen elveszíti a mobilitást. A radiográfia elvégzése során megfigyelhető a szalagos apparátus és a meniszkusz pusztulása, a porcok kopása és a kötőszövetek méretének növekedése. Az ízületek részleges összeolvadása is megfigyelhető. A probléma megoldása érdekében az érintett ízületet mesterségesre cserélik.

A legtöbb esetben a betegek az arthrosis második szakaszában fordulnak orvoshoz. Ez jellemző az idős emberekre, akik hozzászoktak az életkorral összefüggő változásokhoz.

A térdízület artrózisának okai

injekció a térdízületbe arthrosisban

Az osteoarthritis fő oka a térd sérülése. A károsodást edzés, ízületi gyulladás vagy más tényezők okozhatják.

A térd osteoarthritis fő okai a következők:

 1. A térd gyulladása provokáló tényezők lehetnek az ízületi gyulladás, a bursitis és más tényezők.
 2. A meniszkusz károsodása - ilyen patológia kezelésének hiányában gyakran arthrosis alakul ki.
 3. A térd osteochondropathiája.
 4. Fizikai tényezők - nehéz sportok, túlsúly stb.
 5. Csonttörések, poszttraumás szindróma.
 6. Meniszkusz elváltozások műtétei, artroszkópia, elhúzódó blokádok hormonok segítségével.
 7. Patológiák, amelyek megváltoztatják a térd terhelését. Ide tartoznak a lapos lábak, a hát alsó részének elváltozásai, az arthrosis. Ebbe a kategóriába tartozik a csípőízületi diszplázia is.

Tünetek és jelek

A betegség fő megnyilvánulásai a következők:

 1. Fájdalom - leggyakrabban mechanikai kényelmetlenség jelentkezik, amelyet fájdalomcsillapítók enyhítenek. Lehet tompa, fájó, éles.
 2. Cropogjon mozgás közben.
 3. Károsodott ízületi mobilitás.
 4. Csökkent motoros aktivitás.
 5. A végtagok izmainak gyengesége.
 6. A helyi hőmérséklet emelkedése a térd területén.
 7. Járászavar, amely a lábak sántaságával jár.
 8. A stabilitás megsértése.
 9. Térd elakadása.

Diagnosztika

a térdízületek deformitása arthrosissal

A gonarthrosis kezelésének megkezdése előtt alapos vizsgálatot kell végezni.

Ha gonartrózisra gyanakszik, kapcsolatba kell lépnie egy ortopéd traumatológussal. A szakember megvizsgálja és kikérdezi a pácienst, felméri az ízület állapotát és a benne lévő mozgásteret.

A patológia azonosításához végezzen ilyen vizsgálatokat:

 1. Mágneses rezonancia képalkotás. Az eljárás segítségével lehetőség nyílik az érintett terület tanulmányozására háromdimenziós kép készítésével. A manipuláció az érrendszert és az idegrostokat mutatja.
 2. Radiográfia. Az eljárás lehetővé teszi a repedések, mélyedések, csontfolyamatok azonosítását.

Mi a veszélyes térd arthrosis

Az arthrosis következményei közé tartozik az ízületi gyulladás, az izomszövetek és szalagok atrófiás elváltozásai, valamint a járászavarok. Fennáll az alsó végtag deformációjának veszélye is.

Nehéz helyzetekben a betegség a porcok teljes degenerációját és a csontszerkezetek deformációját okozza. Ennek eredményeként a végtag mobilitása csökken, a személy fogyatékossá válik.

térdízületi műtét arthrosis esetén

Megelőzés és prognózis

A térdízületi arthrosis megjelenésének elkerülése érdekében be kell tartania a következő ajánlásokat:

 • étkezzen helyesen - a menünek sok vitamint, ásványi anyagot, fehérjét kell tartalmaznia;
 • megszabadulni a rossz szokásoktól;
 • normalizálja a súlyt;
 • sportolni, sétálni vagy szobabiciklizni, orvosi komplexumokat végezni;
 • kerülje a sérülést, védje lábát térdvédővel.

A patológia jól alkalmazható terápiára, mivel a porcszövet elvékonyodása csak a harmadik szakaszban figyelhető meg. A prognózis meglehetősen kedvező.

Ha a terápiát nem kezdik meg időben, fennáll a fogyatékosság veszélye. Általában a csoport a gonarthrosis harmadik fokával van kijelölve. Ami a katonai szolgálatot illeti, a betegség deformáló formájának kialakulásával mentesülnek az alól.

A térdízület osteoarthritise súlyos patológia, amely negatív egészségügyi következményekkel jár. A probléma megoldásához időben orvoshoz kell fordulni. A szakember elvégzi a szükséges vizsgálatokat és kiválasztja a megfelelő terápiát.